Biuro PwC

W naszej współpracy przy realizacji nowej siedziby biura PwC skupiliśmy się na budowaniu harmonijnej przestrzeni projektowanej w myśl filozofii Wellbeing.

 

Nowe biuro PwC Service Delivery Center jest nie tylko miejscem pracy, ale także przestrzenią sprzyjającą integracji, komunikacji i współpracy. Nowa siedziba, zlokalizowana w sercu Śląska, została zaprojektowana i zrealizowana z myślą o dobrostanie pracowników i wprowadzaniu innowacyjnych rozwiązań w zakresie komfortu akustycznego oraz elastyczności przestrzeni odpowiadającej m.in. modelowi pracy hybrydowej. Ze względu na nietypową lokalizację biura, kultura, sztuka i regionalne tradycje stały się jednym z głównych wytycznych w projekcie opracowanym przez The Design Group.

 

Wellbeing i Dbałość o Pracownika na Pierwszym Miejscu

Nasza filozofia opiera się na głębokim przekonaniu, że środowisko pracy ma ogromny wpływ na efektywność pracowników. Dlatego współpracując przy realizacjach, koncentrujemy się na tworzeniu miejsc pracy, które sprzyjają zdrowiu, harmonii i inspiracji.

Nowa siedziba PWC to jasna, przyjazna przestrzeń o eleganckim, nieco industrialnym charakterze, łącząca nowoczesny design z przytulnymi akcentami. W projekcie położono nacisk na materiały i rozwiązania spełniające określone wymagania i standardy środowiskowe, zapewniające wysoki komfort i bezpieczeństwo oraz doskonale wpisujące się w filozofię Wellbeing i dbałość o potrzeby pracownika.

Elastyczność przestrzeni to kluczowy element, który umożliwia dostosowanie miejsca pracy do indywidualnych potrzeb pracowników. Biuro oferuje różnorodne strefy: od cichych miejsc do koncentracji, po otwarte przestrzenie sprzyjające współpracy zespołowej. Dzięki temu każdy pracownik może znaleźć odpowiednie dla siebie miejsce, wspierające jego efektywność i komfort pracy. W projekcie zapewniliśmy odpowiednie meble i wyposażenie, które wspierają zdrową postawę ciała: ergonomiczne fotele biurowe, biurka o regulowanej wysokości i inne akcesoria ergonomiczne.

 

Strefy Zieleni – Biuro Pełne Życia

Bardzo istotną rolę w biurze odgrywają ciekawe kompozycje roślinności zarówno stojącej jak i wiszącej. Rośliny poprawiają jakość powietrza, redukują poziom stresu, wpływają na walory estetyczne i tworzą przyjemną atmosferę, co jest kluczowe dla dobrego samopoczucia i produktywności. Zielone oazy rozmieszczone w całym biurze tworzą harmonijną przestrzeń, która łączy funkcjonalność z estetyką i komfortem, pozytywnie wpływając na nastrój, motywację i kreatywność.

 

Wysoki Komfort Akustyczny

Zastosowane w projekcie rozwiązania: panele dźwiękochłonne, wykładziny, strefy ciszy, akustyczne przegrody oraz kabiny dźwiękoszczelne zapewniają odpowiednie zarządzanie hałasem, aby zapewnić spokojne środowisko pracy.

 

 

Strefy Integracji i Relaksu

W dzisiejszym pełnym licznych bodźców i szybkich zmian świecie, odpoczynek staje się już nie tylko luksusem czy przywilejem, ale niemalże koniecznością. W myśl filozofii Wellbeing, biuro zapewnia liczne strefy chilloutu, przestrzenie do ćwiczeń, medytacji i relaksu pełne pięknej roślinności oraz imponujący taras widokowy, oferując pracownikowi harmonijną, przyjazną przestrzeń. Przyjemny i inspirujący wygląd biura sprzyja pozytywnemu nastrojowi.

 

Przyjazna i Czytelna Przestrzeń

Każdy element przestrzeni w biurze ma znaczenie, dlatego neony i  grafiki informacyjne na ścianach stają się coraz popularniejszym rozwiązaniem w biurach i przestrzeniach komercyjnych. Pełnią wiele ważnych funkcji ,od opowiadania historii firmy, poprzez motywowanie pracowników, aż po praktyczne wskazówki dotyczące orientacji w przestrzeni. Nowoczesny design, dobrze dobrana kolorystyka, wayfinding, motywujące grafiki i murale wpływają na czytelność i personalizację przestrzeni, co doskonale widać na przykładzie rozwiązań w nowej siedzibie PwC.

Kreatywne grafiki informacyjne pomagają budować silniejszą więź między pracownikami a firmą. To sposób na przypomnienie każdego dnia, co stanowi serce działalności i co wspólnie tworzy się każdego dnia. Hasła i cytaty na ścianach inspirują i motywują do działania. Umieszczone w strategicznych miejscach, przypominają o celach i aspiracjach.

 

Szczegóły projektu
Lokalizacja: Katowice, budynek .KTW II
Data realizacji: 2023
Metraż: 13 000 m2
Architekt: The Design Group

Zobacz więcej naszych realizacji

Klient: Astek | Rok: 2023 | Powierzchnia: 1400 m2
Rok: 2023 | Powierzchnia: 8000m²
Klient: JDE PEET'S | Rok: 2023 | Powierzchnia: 900 m2
Klient: Lingaro | Powierzchnia: ponad 3000 m2
Klient: Greenberg Traurig | Rok: 2022 | Powierzchnia: 5000 m2
Klient: NOSPR | Rok: 2014 | Powierzchnia: 7874,80 m2
Klient: Orange Polska | Rok: 2013 | Powierzchnia: 81,5 tys. mkw
Klient: Echo Investments | Rok: 2016 |
Klient: Aviva | Rok: 2016 | Powierzchnia: 12 000 m2
Zobacz więcej